Veiligheidsbeleid

Inleiding

Het bestuur van het RTC waterpolo Leiden is verantwoordelijk voor het beleid omtrent sportiviteit, respect en sociale veiligheid. 

Een positieve sportcultuur is nodig om elke sporter te kunnen laten genieten van de sport. Hiervoor zijn sportiviteit, respect en sociale veiligheid van groot belang. Door duidelijke regels te hebben wordt er hopelijk ook bewustwording van het eigen gedrag gecreëerd bij sporters en trainers, maar ook bij het bestuur en bij ouders. De doelstelling bij het opstellen van dit veiligheidsbeleid is dan ook om duidelijke (gedrags-)regels te stellen en deze uit te dragen zodat sociale veiligheid, sportiviteit en respect binnen het RTC gewaarborgd worden. Dit veiligheidsbeleid is verbeterd met behulp van het incidentenprotocol van de KNZB.

Voorkomen van ongewenst gedrag

Om ongewenst gedrag te voorkomen en een veilig sportklimaat te waarborgen is het van belang dat we een open sport cultuur nastreven. Er moet bespreekbaar zijn welk gedrag gewenst is en welk gedrag ongewenst. Dit beleid en onderstaande gedragsregels kunnen hierbij als leidraad dienen. Van belang is ook dat iedereen weet wat te doen indien de regels geschonden worden. Ook dat willen we duidelijk en inzichtelijk maken met dit document.

Gedragsregels

Onderstaande gedragsregels zijn opgesteld voor een ieder die betrokken is bij het RTC waterpolo Leiden. Iedereen dient zich aan deze regels te houden. In iedere nieuwsbrief staat een vermelding naar de gedragsregels. Indien de gedragsregels overtreden worden, wordt een ieder verzocht om dit te melden (zie contactinformatie).

Aannamebeleid van trainers en vrijwilligers voor RTC waterpolo Leiden

  • Hoofdtrainers: De hoofdtrainer van het RTC Waterpolo is als combinatiefunctionaris in dienst van de stichting Topsport Leiden. De stichting Topsport Leiden doet onderzoek naar referenties vanuit vorige werkgevers/ sportorganisaties waaraan de trainer verbonden is geweest. 
  • Vrijwilligers: De stichting Waterpolo Opleidingscentrum Zuid-Holland Noord heeft geen medewerkers in dienst. Er wordt gewerkt met vrijwilligers. Dit betreft bestuursleden (minimaal 3), een administrateur en enkele hulptrainers. De vaste vrijwilligers worden voor aanstelling gescreend door een kennismakingsgesprek met een zittend bestuurslid en door navraag te doen bij de sportorganisatie waaraan de vrijwilliger verbonden is geweest. Deze screening vindt plaats door een onafhankelijk lid van het zittende bestuur. Indien er bevindingen/bijzonderheden zijn dienen deze te worden besproken in het bestuur. Het bestuur beslist over de aanstelling van de vrijwilliger. Daarnaast worden voor alle vrijwilligers Verklaringen Omtrent Gedrag opgevraagd (iedere 3 jaar opnieuw). Ook geven we de vrijwilliger een overzicht van huidige gedragsregels.

De gedragsregels

Voor iedereen:

Toon respect

Respect voor (mede)sporters, trainers/coaches, scheidsrechters, toeschouwers, vrijwilligers en ieder ander.  Let op taalgebruik. Scheldt niet. Geef iedereen het gevoel dat hij of zij zich vrij kan bewegen.

Bewaak grenzen

Wanneer je iets wordt gevraagd wat tegen je eigen gevoel, je normen en waarden ingaat, meldt dit!  Luister goed naar wanneer andere hun grenzen aangeven en ga hier niet voorbij. Blijf van anderen af. Raak niemand tegen zijn of haar wil aan. Niet pesten/kleineren/kwetsen. Sluit niemand buiten. Wees tolerant naar elkaar. Niet discrimineren: geen onderscheid naar godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, seksuele geaardheid, culturele achtergrond, leeftijd of andere kenmerken. Niet intimideren Geen verbaal of fysiek geweld NB: het gaat niet om hoe je iets bedoelt, het gaat om hoe de ander het ervaart. Indien je ervaart dat iemand jou grens over gaat, vraag hem/haar hiermee te stoppen of vraag om hulp.

Respecteer afspraken

Houdt je aan de regels. Lees de regelementen, de huisregels, deze gedragscode en alle andere afspraken en houdt je hieraan. Kom op tijd. Meldt je mondeling tijdig en met goede reden af indien nodig. Luister naar instructies.

Wees sportief

Speel niet vals. Gebruik geen doping.

Zorg voor materiaal en omgeving

Maak niets stuk Respecteer ieders eigendommen Laat zwemzalen, gymzalen, kleedkamers en andere ruimtes altijd netjes achter. Ruim materialen op. Gooi afval in de afvalbakken

Specifiek voor trainers/coaches/begeleiders en andere vrijwilligers:

Zorg voor veilige omgeving

Schep een omgeving en een sfeer, waarin sociale veiligheid gewaarborgd is en ook zo wordt ervaren. Houd je aan de veiligheidsnormen en -eisen. Ga altijd met respect om met de sporters en andere vrijwilligers. Indien er sprake is van een onveilige omgeving, handel hiernaar en onderneem actie.

Ken regels en richtlijnen

Zorg dat je op de hoogte bent van de regels en de richtlijnen en pas deze ook toe. Stel ook je sporters in staat om er meer over te weten te komen.

Zorgvuldig en oprecht CV

Vermeld bij de aanstelling, of bij de sollicitatie, alle relevante feiten. Wees eerlijk bij het vermelden van ervaringen en functies.

Geen (machts)misbruik

Gebruik de positie nooit om op onredelijke of ongepaste wijze macht uit te oefenen. Onthoud je van elke vorm van (machts)misbruik, emotioneel misbruik en fysiek grensoverschrijdend gedrag. Hieronder vallen ook seksueel getinte opmerkingen, aanrakingen en seksueel misbruik. Seksuele handelingen, contacten- en relaties met minderjarigen zijn onder geen beding geoorloofd.

Bewaar afstand

Tast de sporter niet aan in zijn of haar waardigheid. Dring niet verder door in het privéleven van sporters dan noodzakelijk is voor het gezamenlijk gestelde doel. Ga met respect om met de sporter en de ruimtes waarin de sporters zich bevinden. Denk hierbij ook aan kleedkamers, douches en hotelkamers. Besprekingen en feedbackgesprekken vinden in principe altijd plaats in openbare ruimtes.

Tast niemand in zijn/haar waarden aan.

Onthoud je van discriminerende, kleinerende of intimiderende opmerkingen en gedragingen. Maak geen onderscheid naar godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, seksuele geaardheid, culturele achtergrond, leeftijd of andere kenmerken. Sluit niemand buiten, wees tolerant.

Wees een voorbeeld

Gedraagt zich hoffelijk en respectvol. Onthoud zich van grievende en/of beledigende opmerkingen. Onthoud zich van gedragingen en uitlatingen waardoor de sport of sporters in diskrediet worden gebracht. Handel professioneel en besef dat je een voorbeeldfunctie hebt.

Wees integer

Neem geen gunsten, geschenken, diensten en/of vergoedingen aan om iets te doen of na te laten wat in strijd is met de integriteit van de sport. Wordt je iets in deze trend aangeboden meld dit dat aan het bestuur. Bied ook geen gunsten, geschenken, diensten en/of vergoedingen aan om iets te doen of na te laten wat in strijd is met de integriteit van de sport.

Toezien op regels en normen

Zie toe op de naleving van de reglementen, huisregels, deze gedragscode en andere normen.

Alertheid

Wees open, waakzaam en alert op waarschuwingssignalen. Aarzel niet om deze signalen door te geven aan het bestuur, de vertrouwens(contact)personen en/of contact op te nemen met vertrouwenspunt sport.

Wees voorzichtig

Stel nooit informatie beschikbaar die nog niet openbaar is gemaakt en kan gebruikt worden voor het plaatsen van weddenschappen. Wed niet op de sport waar jij bij betrokken bent.

Voor ouders/familie/begeleiders van de sporters:

Alhoewel ouders formeel gezien geen deelnemers van het RTC zijn hebben ze zeker invloed op het functioneren van het RTC en op het gedrag van hun kinderen. Daarom vragen wij van ouders het volgende:

  • Zorg dat uw kind(eren) zich verantwoordelijk voelen om naar de trainingen te komen.
  • Probeert u zich ervan bewust te zijn dat uw kind voor eigen plezier sport en niet voor dat van uzelf of dat van de trainers/coaches.
  • Wees altijd positief, ook als uw kind verliest. 
  • Weest u zich ook bewust van uw eigen – respectvol en sportief – gedrag richting de trainer/coach, sporters en scheidsrechter; u bent het voorbeeld voor uw kinderen
  • Ga in gesprek met uw kind indien u signalen hebt dat anderen binnen het RTC zich niet correct gedragen jegens u kind. Maar – hoe moeilijk ook – ga ook in gesprek met uw kind indien u vermoedens hebt dat uw kind zich niet correct gedraagt binnen het RTC.

Wat te doen bij overtreding gedragsregels

Ondanks duidelijke regels en toezicht kan het voorkomen dat toch ongewenst gedrag plaatsvindt. Betrokkenen zullen elkaar hierop aan moeten kunnen spreken. Mocht men er onderling niet uitkomen of is er sprake van zware of veelvuldige overtredingen dan wordt verzocht de overtredingen van deze gedragscode bij het bestuur en/of bij de vertrouwens(contact)personen te melden. Wanneer bepaalde feiten vertrouwelijk met je zijn gedeeld en je wilt dit vertrouwen niet schenden, bel dan bijvoorbeeld de vertrouwenspersoon. 

Voor alle duidelijkheid: degene die melding wil maken van (vermeende) overtreding van de regels heeft de vrije keuze bij wie zij/hij hiervan melding wil maken: bij het bestuur of de bij de vertrouwenspersoon.

Overigens is het vooral de verantwoordelijkheid van het bestuur om bij (vermoedens van) niet-acceptabel gedrag actie te nemen, ervoor te zorgen dat de juiste stappen worden genomen en gedegen, objectief en transparant te werk te gaan en een goede verslaglegging na te streven. Het bestuur zal bij ernstige overtredingen een melding hiervan maken bij Topsport Leiden (partner van het RTC) alsmede bij de KNZB. 

Als door middel van gesprekken met betrokkenen geen verbeteringen toegezegd worden, kan het bestuur voor een strafoplegging kiezen. Bij grove overtredingen van de gedragsregels is het tuchtrecht van de KNZB van toepassing.

Meld protocol

  • Meldplicht:
    • Er is een wettelijk vastgelegde verplichting voor iedere Nederlandse burger om aangifte te doen bij kennis van ernstige strafbare feiten – waaronder verkrachting of andere ernstige vormen van grensoverschrijdend gedrag. 
    • Wij vragen iedereen die betrokken is bij RTC waterpolo Leiden ook om niet wettelijk strafbare vormen van grensoverschrijdend gedrag te melden bij het bestuur of bij een van de vertrouwenspersonen. We beschouwen dit als de signaleringstaak voor alle vrijwilligers. 
    • Meld wat er is gebeurd, waar het is gebeurd, wanneer het is gebeurd en wie er betrokken bij waren.
    • Indien er alleen een vermoeden is of twijfel over de ernst, dan kan contact opgenomen worden met de vertrouwenscontactpersonen.
    • Indien je iemand aanspreekt op het overtreden van de gedragsregels, maar er wordt niet naar geluisterd, handel dan als vrijwilliger niet zelf verder, maar schakel het bestuur in.
  • Zwijgplicht:
    • Besef goed dat een melding niet hetzelfde is als een beschuldiging. Iedere melding wordt eerst objectief onderzocht. Met het oog hierop geldt er een voorlopige zwijgplicht ten aanzien van derden voor de melder en degenen die met een melding aan de slag moeten. Er dienen simpelweg niet meer personen bij een melding te worden betrokken dan voor een zorgvuldige behandeling noodzakelijk is. Dit voorkomt dat geruchten ontstaan en iemand al bij voorbaat, terecht of onterecht, schuldig wordt bevonden. De zwijgplicht dient overigens ook ter voorkoming van belemmering van een eventuele strafrechtelijke procedure.
  • Wat te doen bij vermoeden op misbruik:
    • DOEN!
      • Zorg voor de veiligheid van het slachtoffer
      • Als je iemand op heterdaad betrapt
        • Laat het slachtoffer niet alleen. 
        • Als de situatie bedreigend is, bel 112, zodat de politie kan ingrijpen.
        • Laat de toestand zoveel mogelijk onaangeroerd ivm eventueel sporenonderzoek en bel de zedenpolitie (112), meld waarover het gaat en vraag om instructies. 
      • Stel zo weinig mogelijk vragen. Luister en stel het slachtoffer op zijn/haar gemak.
      • Schrijf alles zo letterlijk en feitelijk mogelijk op. Ook de vragen die je hebt gesteld.
      • Vertel dat je verplicht bent het verhaal aan het bestuur te melden, maar dat er geen stappen buiten medeweten van het slachtoffer om worden genomen.
      • Meld het vermoeden aan het bestuur. Bij twijfel consulteer de vertrouwenscontactpersoon.
      • Blijf beschikbaar voor het slachtoffer en blijf de normale begeleiding bieden.
  • LATEN!
    • Handel nooit op eigen houtje.
    • Hoor het vermoedelijke slachtoffer niet uit. Het uithoren van het vermoedelijke slachtoffer en/of het spreken met contactpersonen van het vermoedelijk slachtoffer kan een eventueel juridisch traject verstoren. Het is niet aan de vrijwilliger om aan waarheidsvinding te doen.
    • Neem bij een vermoeden nooit zelf contact op met de vermoedelijke pleger. Ook niet als het een collega-vrijwilliger is. De beste manier om misbruik te stoppen en aan te pakken is een objectief en een officieel onderzoek.
    • Denk aan de (voorlopige) zwijgplicht.
    • Beloof nooit geheimhouding aan het vermoedelijke slachtoffer. Ook niet wanneer een slachtoffer erom vraagt. Je hebt een meldplicht! Leg wel uit dat je discreet met de informatie om zal gaan en dat je een zwijgplicht hebt tav derden.

Belangrijke contactgegevens

Bestuur RTC Waterpolo Leiden

   Voorzitter Toos Voorvelt

   Tel: 0640422540

   Mail: rtcLeiden@gmail.com

Vertrouwenspersoon RTC Waterpolo Leiden

   Daniëlle Bavelaar 

   Tel: 06-51075676

   Mail: ??

Vertrouwenscontactpersoon Topsport Leiden:

   Tinka Tolsma-Smit

   Tel: 0627284227

   Mail: tolsmasmith@casema.nl

Vertrouwenscontactpersonen KNZB:

   Tel: 030-7513200

   Mail: VCP@knzb.nl

Centrum Veilige Sport Nederland (CVSN)

   Tel: 0900-2025590 

   Mail: centrumveiligesport@nocnsf.nl

Het staat slachtoffers van seksuele intimidatie, discriminatie of bedreigingen overigens altijd vrij om aangifte te doen bij de politie.

   Tel: 112 of0800-8844 bij acuut bedreigende situaties
  0800-0188 indien recent aangerand of verkracht

Actie door RTC Waterpolo Leiden bij grensoverschrijdend gedrag

  • Bij kleine overtredingen
    • Gesprek met aanklager wordt gevoerd.
    • Indien nodig worden overtreders aangesproken op gedrag en eventuele sancties kunnen worden opgelegd door het bestuur. Er zal een gesprek aangegaan worden hoe dit nogmaals te voorkomen. Indien dit onvoldoende verbetering oplevert, kunnen (vervolg) sancties worden opgelegd.
  • Bij grote overtredingen en tucht- of strafrechtelijke zaken.
    • Opstellen van case team van het liefst 2-4 personen
    • Professionele hulpverlening wordt geraadpleegd.
    • Vaststellen kring van betrokkenen (slachtoffer, verdachten, directe familie, sociale omgeving, professioneel netwerk)
    • Zaakcoördinator wordt aangesteld
      • Registratie van de melding
      • Bijhouden van logboek en zorgen voor dossiervorming
      • Plan van aanpak opstellen
      • Samen met bestuur de betrokkenen informeren
      • Evaluatie van het traject na afsluiting casus
      • Zorgen voor vernietiging dossier wanneer beschuldigde onschuldig blijkt.
      • Aanstellen perswoordvoerder indien nodig.
    • Bij vermoeden op een zedenzaak zal het incidentenprotocol van de KNZB in werking treden.

Aanvullingen, vragen of opmerkingen?

Mis jij een bepaalde gedragregel of andere informatie in dit veiligheidsprotocol, laat het ons weten via rtcLeiden@gmail.com.